Pressemeddelelser
Publiceret den: 19-01-2024
________________________________________________________________________

"Hun var aldeles fortræffelig til at fortælle, og hun kunne en masse eventyr. Jeg fik ialt 36 skrevet op. Det var virkelig forbavsende, så stærk en hukommelse hun havde..."

Sådan skrev folkemindesamleren Evald Tang Kristensen om husmandskonen Ane Marie Jensdatter, som han mødte, da han kom til Thy i 1895.
Tang Kristensen var rejst til egnen for at optegne nogle af de lokale historier og eventyr, som gik fra mund til mund, og han blev anbefalet at tage til Bedsted for at besøge Ane Marie, der var kendt som en god fortæller.

Ane Marie Jensdatter viste sig at være noget af et fund, og Tang Kristensen fik nedskrevet en lang række af hendes mundtlige fortællinger og gemt dem til eftertiden.

I denne bog genfortæller Jørgen Vestergaard 26 af Ane Marie Jensdatters historier. Hidtil har de fleste af dem kun været tilgængelige i Evald Tang Kristensens direkte afskrivninger, der har været opbevaret på Dansk Folkemindesamling på Det Kgl. Bibliotek.

Forfatter og filminstruktør Jørgen Vestergaard er født og opvokset i Thisted, hvor han kom i lære som journalist. I 1959 blev han ansat på Information, og i begyndelsen af 6o´erne etablerede han sig så småt som manuskriptforfatter og instruktør af kort- og dokumentarfilm for Statens Filmcentral. Fra 1969 har han haft egen produktionsvirksomhed, JV Film & TV. I 1979 vendte han tilbage til Thy og indrettede et studie på en nedlagt landejendom i Sennels, tæt ved Thisted.
Ved siden af dokumentarismen har Jørgen Vestergaard, som en af de få herhjemme, dyrket animations-dukkefilmen. Allerede i 1969 skabte han for DR ”Nattergalen” efter H.C. Andersens eventyr. Han har desuden instrueret de to meget populære spillefilm ”Snøvsen” (1992) og ”Snøvsen ta´r Springet” (1994), som begge er skrevet sammen med Benny Andersen. Hans sidste film var ”Højt skum - en film om Storm P.” (2015). Mere end 60 film er det blevet til gennem 40 års virke.
Jørgen Vestergaard har i sin genfortælling lagt vægt på at bevare den mundtlige tone og de thylandske vendinger.

Udgivelsen er støttet af Grethe & Jørgen P. Bornerups Fond samt af Kulturelt Samråd i Thisted Kommune.


For yderligere info eller interesse i anmeldereksemplar eller forfatterinterview kan forlaget kontaktes på:
Mail: forlaget.braendpunkt@gmail.com
Telefon: 61 31 98 54

Med venlig hilsen

Forlaget Brændpunkt
www.brændpunkt.dk
Kontaktperson:
Jørgen Gylling
Telefon:61319854
 
Afsender:
Forlaget Brændpunkt
Ibsensvej 22
5000 Odense C
 
Filer og billeder
Opret din pressemeddelelse med det samme! Opret pressemeddelelse

Presseudsendelser.dk ApS

Benediktevej 44
8800 Viborg
Telefon 2347 1166