Pressemeddelelser
Publiceret den: 20-08-2024
København 8/8-2024
PRESSEMEDDELELSE
Mistillid til revisorbranchen - offentlighedens tillid er udfordret
Moderne udgave af Kejserens Nye Klæder.
4 års forgæveskamp for rettelse af mange væsentlige fejl i årsregnskaber for Andelsboligforeningen Hedebygade 13/13A med kun 10 medlemmer.
En væsentlige fejl var Beierholms ubegrundede ændring af regnskabspraksis i 2019 med prioritetsgæld til nominel værdi i stedet for tidligere års praksis med gælden til oprindelig kursværdi (amortiseret kostpris). Ændringen strider mod Beierholms egne vejledninger, og frarådes i Erhvervsstyrelsens regnskabsvejledning for andelsboligforeninger.
Ændringen bevirkede reduktion af foreningens egenkapital på kr. 1.200.000, og ubegrundet ændring er strafbar efter Årsregnskabsloven §13 Stk. 2, jf. § 164.
Revisionsfirmaet Beierholm, som opstillede årsregnskabet, erklærede fejlagtigt, at praksis var uændret i forhold til foregående år.
Men Beierholm fastholder, at årsregnskabet er opstillet korrekt, og er uden ansvar for Beierholm.

Tillid og ansvar:
Beierholms ledelse, som behandler sagen, vil hverken bekræfte eller rette fejl, som opstod ved Beierholms opstilling af årsregnskabet, selv om Boligministeriet mener, at årsregnskabsfejl skal rettes af egen drift. Boligministeriet mener dog ikke, at ministeriet har bemyndigelse til at kræve regnskabet rettet.
Der er klare tillidsbrud, når Beierholm, et af et af Danmarks største revisionsfirmaer
• Ikke overholder aftale om at udtale sig om årsregnskabets fejl
• Ikke følger Beierholms egen regnskabspraksis
• Ikke følger Boligministeriets anbefaling om rettelse af fejl
• Ikke erkender, at Beierholms arbejde er årsagen til fejl
• Ikke vil drøfte årsregnskabets fejl med foreningens bestyrelsesformand i 2019
Beierholms adfærd strider mod god revisorskik, jf. Revisorlovens § 16, ved at nægte erklæring om fejlene, efter tidligere at have lovet det, og når foreningens bestyrelse desuden anmoder om det. Manglende erklæring er grov overtrædelse af rollen som offentlighedens tillidsrepræsentant, og grotesk, når Beierholm normalt annoncerer med, at Beierholm skaber balance. Beierholms bortforklaring af egne fejl og manglende overholdelse af aftaler ligner bøllemetoder, som bedst trives i den kriminelle underverden blandt sorte svaner.




FSR-Danske Revisorer nægter efter min henvendelse at anmode Beierholms ledelse til at besvare spørgsmålene om fejl, da FSR går ikke ind på enkeltsager. Men konstaterede fejl er ellers et normalt udgangspunkt for nærmere undersøgelser blandt revisorer.
Sagsomkostningerne alene overstiger 200.000 kroner, og retsforliget kan ikke afsluttes uden Beierholms erklæring herom.
Uden svar fra FSR bliver Beierholms mange afdelinger taget som gidsler for dårlig revisorskik og mistillid til Beierholm, og FSR forhindrer afslutning på sagen og retsforliget.
Sagen er principiel, og bør ikke afvises af FSR som en enkeltsag. FSR`s passivitet giver ingen mening, når Boligministeriet kræver årsregnskabets fejl rettet, men skaber tvivl om FSR`s motiver og adfærd på et område, hvor offentlighedens tillid er afgørende, jf. FSR`s egne annoncer herom.

Konklusion:
Ingen vil tage ansvar og gribe ind, når et årsregnskab og nøgleoplysninger indeholder væsentlige og strafbare regnskabsfejl.
Fejlen om praksisændring i 2019 er dokumenteret af både BDO og FSR`s Responsumudvalg. Fejlen er banal viden hos enhver revisorstuderende på CBS.
Beierholms ledelse og FSR tror, at tavshed er guld, og vil ikke udtale sig. En ny form for tavshedspligt har set dagens lys.
Hvem vil fortælle offentligheden, at Beierholm optræder nøgen, uden klæder på?
Ansvaret blæser indtil videre i vinden.

Med venlig hilsen
Ebbe Ravn
Statsaut. revisor og forfatter til 13 udgaver af lærebøger i revision.
Tlf. 4025 5203
Email: mail@ebberavn.dk

Sagens forløb:
Revisionsfirmaet Beierholm:
1. Opstiller et fejlfuldt årsregnskab 2019 for A/B Hedebygade 13 og 13A
2. Årsregnskabet forkastes på generalforsamlingen i 2020 med pålæg om rettelse af fejl, især kursansættelse af prioritetsgæld til nominel værdi, som betyder formuetab på kr. 1.200.000
3. Beierholm retter ikke de anførte fejl
4. Beierholm anbefaler foreningens bestyrelse, at fejl ikke skal rettes
5. Boligministeriet skriver, at fejl skal rettes, men Beierholm vil ikke, når bestyrelsen ikke vil.
6. Bestyrelsens rekvirerede rapport fra BDO bekræfter årsregnskabets fejl, men Beierholm vil ikke rette, når bestyrelsen ikke vil.
7. Beierholm bekræfter i 2022 at de vil se på fejlene, hvis bestyrelsen vil.
8. I retssag om årsregnskabsfejl 2019 til 2023 indgås et retsforlig, som forudsætter erklæring fra Beierholm om fejlene. Men Beierholm vil alligevel ikke rette fejlene, selv om bestyrelsen nu har anmodet herom. Retsforliget kan ikke afsluttes uden erklæring fra Beierholm.

Boligministeriet:
1. Boligministeriet har principielt ansvar for administration af andelsboligforeningers årsregnskaber og økonomiske nøgleoplysninger til brug for generalforsamlingen.
2. Ministeriet er orienteret om de foreliggende strafbare fejl efter årsregnskabsloven i foreningens årsregnskab 2019, med dertil hørende forkerte nøgleoplysninger i 2019 og efterfølgende år.
3. Ministeriet har erklæret, at årsregnskabets fejl skal rettes, men kan efter egen opfattelse ikke gennemtvinge rettelserne.
4. Det er ulogisk, at ministeriet ikke af egen drift griber ind, når strafbare regnskabsfejl ikke bliver rettet i årsregnskabet.
FSR- Danske Revisorer:
1. FSR`s formål efter vedtægternes § 2 er blandt andet: • at påse og bidrage til, at medlemmerne opfylder de pligter, der gælder for udøvelsen af deres hverv.
2. FSR´s direktør afviser FSR`s henvendelse sig til Beierholm, med opfordring til Beierholm om afgivelse af den af parterne ønskede erklæring om regnskabsfejl, da FSR ikke går ind i enkeltsager om overtrædelse af medlemmers pligter.
3. FSR kender regnskabets væsentlige fejl, som er bekræftet af FSR`s Responsumudvalg.
4. Hvorfor vil FSR ikke drøfte løsningsmuligheder med mig, når Beierholm blokerer for det indgåede retsforlig?



Dokumentation til pressemeddelelse 8/8-2024
1.
Revisorloven § 16
Revisor er offentlighedens tillidsrepræsentant under udførelse af opgaver efter § 1, stk. 2. Revisor skal udføre opgaverne i overensstemmelse med god revisorskik, herunder udvise den nøjagtighed og hurtighed, som opgavernes beskaffenhed tillader. God revisorskik indebærer desuden, at revisor skal udvise professionel skepsis, integritet, objektivitet, fortrolighed, professionel adfærd, professionel kompetence og fornøden omhu ved udførelsen af opgaverne.
2.
BDO-rapport om fejl 22/9-2021
Det er ikke godtgjort og beskrevet i regnskabet, at ændringen af anvendt regnskabspraksis giver et mere retvisende billede af foreningens regnskab, ligesom den beløbsmæssige indvirkning af praksisændringen ikke er beskrevet og korrekt indarbejdet i regnskabet. Ændringen af anvendt regnskabspraksis er således ikke udført korrekt, i henhold til årsregnskabsloven
Konklusion Som det fremgår af ovenstående, er det min opfattelse, at regnskabet for 2019 indeholder en række væsentlige fejl, som påvirker det retvisende billede.
Jesper Buch Statsautoriseret revisor Tlf. 40 73 52 12 mail: JEB@bdo.dk
3.
Vejledning om årsregnskaber for andelsboligforeninger
Prioritetsgæld indregnes ved låneoptagelsen til kostpris, svarende til det modtagne provenu efter fradrag af afholdte transaktionsomkostninger. I efterfølgende perioder værdiansættes prioritetsgælden til amortiseret kostpris svarende til den kapitaliserede værdi ved anvendelse af den effektive rente. Forskellen mellem provenuet og den nominelle værdi indregnes dermed i resultatopgørelsen over lånets løbetid.
Hvor foreningens lån er forbundet med store kurstab (eller væsentlige låneomkostninger), må foreningen ikke opgøre gælden til nominel værdi (restgæld) i årsregnskabet, da dette vil medføre et stort kurstab i resultatopgørelsen det første år. Her vil der være behov for at anvende amortiseret kostpris, for at kurstabet periodiseres korrekt hen over lånets løbetid og sikre det retvisende billede.
4.
Aftale 2/2-2022 med Beierholm om at se, om der er væsentlige fejl
Jeg har taget kontakt til vores Risk Management, og vi er blevet anbefalet følgende:• at vi gerne ser på, om der er væsentlige fejl i 2019-regnskabet, men alene hvis bestyrelsen som ledelsesorgan og ikke en enkeltperson giver os denne opgave.
Carsten Johnsen Statsautoriseret revisor Tlf. 22 53 83 21 mail: cjh@beierholm.dk

5.
Beierholm 13/3-2024 afviser at svare
Beierholm ønsker ikke at kommentere på de enkelte punkter i notatet fra BDO v/statsautoriseret revisor Jesper Buch af 22.09.2021.
Carsten Johnsen og
Partner, Risk Management, Chief Risk Officer (CRO), cand.merc.aud., ph.d., LL.M. tlf.29 60 28 84
Mail jse@beierholm.dk

6.
Boligministeriet erklærer 9/3-2022 og 21/6-2024 at
En bestyrelse i en andelsboligforening er forpligtet til af egen drift at korrigere en fejlagtig årsrapport Hvis en bestyrelses tilsidesætter sine pligter, kan det efter omstændighederne påføre såvel foreningen som bestyrelsens medlemmer et erstatningsansvar. MEN Bolig-og Ældreministeriet har hverken kompetence til at give et pålæg til et revisionsfirma eller til at indgive politianmeldelse mod et revisionsfirma, som ikke vil korrigere en fejlagtig årsrapport.

7.
Korrespondance med FSR’s direktør Lone Strøm om FSR henvendelse til Beierholm
19/7-2024 Til din orientering, så går vi ikke ind i enkeltsager.
Mit svar: Kære Lone Strøm.
Du har ret i, at der er tale om en enkeltsag, som man heldigvis sjældent støder på. Men sagen vedrører Beierholms ledelse, som således tager alle medejere som gidsler i sagen.
Fagligt set er der ikke tvivl om, at de foreliggende fejl er væsentlige fejl i årsregnskabet.
Parternes retsforlig blev afsluttet med en anmodning til Beierholm om erklæring om fejlene, jf. revisorlovens §1 stk. 2. Beierholms afvisning af at svare er næppe god revisorskik jf. § 18 stk. 1, som offentlighedens tillidsrepræsentant.
Jeg håber derfor, at FSR med venlig og fortrolig henvendelse kan eller vil påvirke Beierholm til besvarelse af den stillede erklæringsopgave.
2/8-2024. Jeg har ikke noget at tilføje til mit tidligere svar.
Adm. direktør Lone Strøm. FSR
Kontaktperson:
Ebbe Kirkeby Ravn
Telefon:40255203
 
Afsender:
Ebbe Ravn
Hedebygade 13
1754 København V
Opret din pressemeddelelse med det samme! Opret pressemeddelelse

Presseudsendelser.dk ApS

Benediktevej 44
8800 Viborg
Telefon 2347 1166