Pressemeddelelser
Publiceret den: 14-05-2024
Roman med tilhørende digtsamling. Om livet under det totalitære østtyske regime og tiden efter Berlinmurens fald frem til nu.
Den 11. maj 2024 udkommer romanen 'Katalog 4321' af Jørgen Skaastrup på Alias Forlag. Det er romanen, hvori et par af hovedpersonerne skrev, illustrerede og udgav digtsamlingen 'Digte fra baglandet', som Alias Forlag udgav den 1. marts i år, men som i romanens fiktion blev udgivet lige efter Berlinmurens fald.

Handlingen i romanen 'Katalog 4321' strækker sig over fem årtier og involverer personer fra tre generationer. Det er fortællingen om Ella Wollfs digtsamling, der begyndte som systemkritiske pamfletter på universitetet i Rostock og endte med at blive en bestseller. Det er historien om et maleri af Wolfgang Vollhase, Katalognummer 4321, der bliver skæbnebestemmende for de mennesker, der kommer i berøring med det. Det er beretningen om tilværelsen i et totalitært regime og den voksende opposition og folkelige rørelse, der førte til Berlinmurens fald og det østtyske regimes kollaps i 1989. Nutidige problemstillinger kendt fra dansk hverdag spiller også ind, når fortid og nutid i Danmark og Tyskland væves sammen i fortællingen, der begynder i 1973 og afsluttes med et bryllup umiddelbart før Coronaepidemiens udbrud. I fortællingen krydses menneskers veje, og den bagvedliggende kulisse er en gruppe rebellerende unge kunstnere og universitetsstuderende. Det er også en fortælling om skabelsen af en kulturinstitution, Akademiet for impressionistisk kunst, der forener romanens centrale personer. Handlingen er henlagt til byerne Rostock, Halle og Göttingen i Tyskland, samt en stor dansk by.

Den relaterede digtsamling 'Digte fra baglandet / Gedichte aus dem Hinterland' har siden udgivelsen for to måneder siden opnået god lektørudtalelse og fin omtale. Professor Frederik Tygstrup fra Litteraturvidenskab på Københavns Universitet har skrevet om den:
”Udgivelsen er noget så overraskende som en digtsamling skrevet af en karakter i en roman, der endnu ikke er udkommet. Digtenes univers spænder fra hverdagsiagttagelser til politiske refleksioner med udgangspunkt i livet i det datidige Østtyskland. Men bogen rummer samtidig en konstant og intelligent opmærksomhed på oversættelsen mellem sprog (digtene er optrykt på både tysk og dansk), oversættelsen mellem tekst og billede (bogen er illustreret af forfatteren) og i sidste instans oversættelsen mellem virkelighed og fiktion.”

Og nu er romanen her altså, 'Katalog 4321', hvor handlingen er relateret til digtene, men også meget mere. Romanen henvender sig, ligesom digtene, generelt til dem, der holder af systemkritiske tekster; ikke mindst historisk interesserede læsere, og særligt dem med interesse for tiden efter 2. verdenskrig og vilkårene i det tidligere Østtyskland. 'Katalog 4321' vil formentlig appellere til mennesker med interesse for kulturhistorie. Desuden henvender bogen sig til læsere, der værdsætter illustreret litteratur.

Forfatter Jørgen Skaastrup er uddannet cand.mag. i historie og idéhistorie, og derudover er han uddannet lærer. Han er også billedkunstner og illustrerer selv sine bogudgivelser hos Alias Forlag.
Jørgen Skaastrups tidligere skønlitterære udgivelser er romanerne 'en, der forsætligt kører over for rødt, skider i sin egen rede' (2020), 'Flugten fra Aleppo' (2021), 'Solsortens sang' (2022) samt på Alias Forlag essayet 'Rokken og søanemonen. Tiden der forsvandt' (2023); og altså 'Digte fra baglandet / Gedichte aus dem Hinterland' (2024) under navnet Ella Wollf.

'Katalog 4321' udkommer 11. maj 2024 ved Alias Forlags stand på Lille Bogdag i København. På denne dags program for Lille Bogdag præsenterer forfatter og billedkunstner Jørgen Skaastrup nyudgivelsen 'Katalog 4321' og læser op både fra denne roman og 'Digte fra baglandet'.

Ligesom digtsamlingen sælges også romanen separat, og desuden sælges begge bøger samlet i fælles omslag. Der er således tre individuelle ISBN numre og salgspriser knyttet til udgivelsen, og de kan alle købes hos boghandlere og på Alias Forlags hjemmeside, aliasr.dk.

'Katalog 4321', ISBN 978-87-94001-73-1. Illustreret roman, 336 sider, 47 illustrationer, kartonomslag med flapper, salgspris 225 kr. (romanen alene).

'Katalog 4321 & Digte fra baglandet', ISBN 978-87-94001-75-5. To illustrerede bøger samlet i kartonomslag med flapper, salgspris 300 kr. (i alt for roman og digtsamling).

'Digte fra baglandet / Gedichte aus dem Hinterland', ISBN 978-87-94001-74-8. Illustreret digtsamling, 93 sider, 17 illustrationer, kartonomslag med flapper, salgspris 175 kr.

Alias Forlag er specialiseret i illustrerede bogudgivelser. Dels danske og franske klassikere, dels romaner, noveller, digte og essays af nye danske forfattere.
Kontaktperson:
Rikke Aarøe Carlsen
Telefon:53666150
 
Afsender:
Alias Forlag
Amager Strandvej 110B
2300 København S
 
Filer og billeder
Opret din pressemeddelelse med det samme! Opret pressemeddelelse

Presseudsendelser.dk ApS

Benediktevej 44
8800 Viborg
Telefon 2347 1166