Pressemeddelelser
Publiceret den: 06-11-2023
Tre nye titler i bogserien AFTRYK, der præsenterer danske oversættelser af korte og vedkommende filosofiske tekster med en væsentlig virkningshistorie. Denne gang om intuition, kritik og ødselhed.

"Den forbandede del" er Georges Batailles politiske økonomiske teori, hvori han indvarsler en kopernikansk vending: en omvending af, hvordan vi tænker økonomi, vores materielle grundlag, livets overflod og den energi, vi har til rådighed. En begrænset økonomisk tænkning tager afsæt i knaphed og mangel, i produktion, rationalitet og nytte, uden blik for den uomsættelige rest, der er en del af enhver produktion. Den forbandede del er netop den uproduktive rest, der ikke kan omsættes rationelt eller nyttigt, men som må ødsles bort, på strålende vis, ellers katastrofalt.
Jon Auring Grimm har skrevet introduktionen til teksterne, der ikke tidligere har været oversat til dansk.

Den forbandede del (et uddrag) og Himmelske legemer
Af Georges Bataille
Oversat af Stine Zink Kaasgaard. Introduktion af Jon Auring Grimm
108 sider - 180 kr.

***

Henri Bergsons essay om intuition blev skrevet i 1903 med titlen "Introduktion til metafysikken". Det er i dette veloplagte og komprimerede lille skrift, at han udvikler sin filosofiske metode: den intuitive erkendelse. Bergsons filosofiske intuition er ikke blot en erkendelsesteori om virkelighedens interne forbindelser, i deres egen ret, bag ved vores sprog og symboler, men er også en økologisk bevidst etik.
Martin Hauberg-Lund Laugesen har skrevet introduktionen til teksten, der gør den relevant for studerende såvel som andre læsere med interesse for intuitiv erkendelse, erindring, tid og metafysik.

Intuition. Introduktion til metafysikken
Af Henri Bergson
Oversat af Søren Rosendal. Introduktion af Martin Hauberg-Lund Laugesen
100 sider - 160 kr.

***

Stort set alt, Foucault gør, gør han gennem en særlig form for kritisk filosofisk historieskrivning. Det gælder, når han skriver galskabens historie, den kliniske praksis’ historie, fængslets historie, human-videnskabernes historie, styresystemernes historie og seksualitetens historie. Og det gælder, når han skriver kritikkens historie. Hos Foucault er kritikkens rolle uløseligt forbundet med friheden som problem og med ideen om at kunne skrive og tænke sig hen til horisonten af en mulig, endnu ikke realiseret radikal anden væren og viden.
Louise Fabian har skrevet introduktion til kritikbegrebet hos Foucault og tekstens idemæssige aftryk.

Hvad er kritik?
Af Michel Foucault
Oversat af Peer Bundgård. Introduktion af Louise Fabian
108 sider - 180 kr.
Kontaktperson:
Marianne Kølle
Telefon:26 16 84 81
 
Afsender:
Forlaget Mindspace
Ryesgade 77 th.
2100 København ø
 
Filer og billeder
Opret din pressemeddelelse med det samme! Opret pressemeddelelse

Presseudsendelser.dk ApS

Benediktevej 44
8800 Viborg
Telefon 2347 1166