Pressemeddelelser
Publiceret den: 18-05-2022
Henrik Møller Jensen og Forlaget Muse fejrer Joseph Haydns 290-års fødselsdag

Torsdag d. 19. maj kl. 19.30 afholder Forlaget Muse reception i Galleri Galschiøt for udgivelsen af bogen ”Joseph Haydn – en mosaik af hændelser og musik”, Odense. Bogen er en biografi om den berømte komponist, som i år fejres verden over i anledning af sin 290-års fødselsdag. Den forsøger også at give et portræt af komponistens værker. Forfatteren Henrik Møller Jensen kalder bogen en mosaik, fordi hændelser i Haydns liv og portrætter af musikværker står ved siden af hinanden og kaster lys på hinanden.

Henrik Møller Jensen skriver: ”Livet leves jo forlæns og forstås baglæns, og set i bakspejlet kunne det godt se ud, som om mit liv var tilrettelagt til, at jeg skulle skrive denne bog i en alder af 60. Jeg begyndte tidligt at spille musik, og i mit barndomshjem var klassisk musik hovedingrediensen i lydbilledet. Udenfor var det Beatles og lidt senere Slade, Sweet og ABBA, men det interesserede mig ikke synderligt, og hård rock med forvrænget elguitar fandt jeg decideret uskønt. Min interesse for klassisk musik blev skærpet, da jeg i en alder af tolv begyndte at spille violin (fordi jeg havde læst i en musikbog, at ”violinen er instrumenternes dronning”, og nok også fordi min far spillede violin). Snart fandt jeg i mine forældres pladesamling symfonier af Haydn, som umiddelbart tiltalte mig. Ydermere fordi det fremgik af musikhistoriske bøger, at han nok ikke var så stor en komponist som Mozart og Beethoven: Det, syntes jeg, var uretfærdigt! I de kommende år kom en betragtelig del af min pladesamling til at bestå af Haydn, og allerede mine gymnasie-venner måtte høre meget om og af Haydn. Det har været skæbnen også for alle mine senere bekendtskaber.

Det gik op for mig i niende klasse, at jeg ikke havde temperament til at blive musiker. I stedet læste jeg musik og historie på universitetet og afsluttede som speciale med en biografi om – Haydn. Min kone havde vænnet sig til, at der altid på en eller anden måde var en tredje til stede.

På et tidspunkt begyndte en musiker at vokse frem i mig, og derfor jeg tog en uddannelse som organist. Det førte med sig, at jeg for 10-15 år siden begyndte at komponere enormt meget, især strygekvartetter. Det aftog. Og så begyndte Haydn at trænge sig på igen. Jeg havde forestillet mig en hurtig genskrivning af hans liv, men stoffet tog overhånd, og tiden gik. I tilbageblik forekom min komponistmani blot at være et forstadie til den nye biografi: Jeg havde været nødt til at vide, hvordan det er at være komponist for at kunne skrive om en. Nye erkendelser dukkede op. Coronaen hjalp, fordi mine sangkor var nødt til at lukke ned, og så gik der for alvor Haydn i det, og bogen blev skrevet færdig med meget højere ambitioner: Jeg har lavet en sammenskrivning af Haydns liv og musik på en måde, ingen andre har beskrevet ham og hans musik.”

Joseph Haydn - En mosaik af hændelser og musik er en biografi på 244 sider. Den udkommer officielt 26. maj 2022, og kan købes i alle boghandlere, fysisk som online, samt på forlagets hjemmeside.

Henrik Møller Jensen stiller gerne op til interviews, signering o.l. Kontakt sker gennem Forlaget Muse.
Kontaktperson:
Dennis Jørgensen
Telefon:22817003
 
Afsender:
Forlaget Muse
Bjergfyrvangen 69
5270 Odense N
 
Filer og billeder
Opret din pressemeddelelse med det samme! Opret pressemeddelelse

Presseudsendelser.dk ApS

Benediktevej 44
8800 Viborg
Telefon 2347 1166