Pressemeddelelser
Publiceret den: 21-12-2021
’Let Røven!’

Sådan lyder en ny støtte- og indsamlingskampagnes slogan, der sætter fokus på mænd og kræft, specifikt prostatakræft. Der findes i dag stort set ingen indsamlingskampagner til fordel for mænd og kræft, og det vil den nye ’Let Røven’ kampagne gøre noget ved!

Trist baggrund
Baggrunden er trist. 12 mænd om dagen diagnosticeres med sygdommen, og 3 mænd om dagen dør af den. 43.000 mænd lever med den i dag.

Der er ingen sikre symptomer
Der er i dag ingen sikre tegn eller symptomer, du kan holde øje med, for at blive klar over, om du har prostatakræft. Den opdages som regel lidt tilfældigt i en blodprøve via egen læge. I blodprøven måles PSA-tallet (Prostata Specifikt Antigen), som er en biomarkør for, hvor meget PSA prostatakirtlen danner.

Man antager, at kræftceller producerer ca. 10 gange så meget PSA som normale celler, og man holder derfor øje med PSA-tallet som en mulig indikator på kræft.

Fredelig og aggressiv form
Der findes imidlertid både en fredelig form for prostatakræft, der ikke umiddelbart er behandlingskrævende og en farlig, aggressiv form, der kan behandles, hvis den opdages i tide, men PSA-tallet kan desværre ikke skelne mellem de to former.

Den fredelige kræft behøver ikke nødvendigvis behandling, da den udvikler sig så langsomt, at de mænd, der har denne form ofte ’dør med den’ så at sige. Man kan i stedet nøjes med at følge PSA-tallets udvikling over tid.

Med den aggressive form forholder det sig helt anderledes. Her gælder det om at få konstateret det så tidligt som muligt, mens kræften endnu er i et kurativt stade. Ellers er den dødelig. Med andre ord: jo før den opdages, jo bedre er chancerne for succesfuld behandling og indgreb.

Dilemmaet
På den ene side er det vigtigt at få fat i de mænd, der har den aggressive form så tidligt som muligt, så de kan komme i behandling, men på den anden side er der ikke behov for at diagnosticere og dermed behandle de mænd, der har den fredelige form.

Dilemmaet er derfor, at da det er PSA, der måles for i en blodprøve, og PSA ikke kan skelne mellem den fredelige og aggressive form, ja så vil mange læger af forsigtighedsprincip tilråde behandling, såfremt PSA-tallet er ’for højt’.

Det betyder for de mænd med den fredelige form, at de gennemgår en unødvendig og nytteløs overbehandling med mulige bivirkninger som urininkontinens og impotens til følge. På jævnt dansk må manden ofte sige goddag til en ble og farvel til det frække. Og det er problematisk. Ikke kun for manden, men også for hans partner og nære familie.

Mere gang i forskningen - og du kan hjælpe!
Der er således et kæmpe behov for mere forskning i at finde en alternativ biomarkør, der enten kan erstatte eller supplere PSA, for vi har brug for at finde et mere sikkert grundlag for at kunne konstatere, om mænd har den fredelige eller aggressive form for prostatakræft.

Det er denne forskning, vi skal have mere gang i - og det er denne forskning, du kan støtte i denne indsamlingskampagne. Det kan både redde liv og sikre bedre livskvalitet!

Støtte og Det kongelige Teater
Kampagnen kulminerer med et stort, underholdende støtteshow den 27. maj 2022 på Det kongelige Teater, hvor en stor del af billetprisen går til indsamlingen.

Som privat eller firma kan du støtte på hjemmesiden www.let-røven.dk ved at indbetale et støttebeløb eller du kan støtte ved at købe kampagnens armbånd, t-shirts og muleposer.

De indsamlede midler i ’Let Røven’ kampagnen går til Kræftens Bekæmpelse til forskning i prostatakræft ved at finde en alternativ biomarkør til PSA, og kampagnen støttes af PROPA, Prostatakræftforeningen.

Så som kampagnens opfordring siger: ’Let Røven’ og vær med til at støtte! Det nytter!
Kontaktperson:
Frank Guldhammer
Telefon:31631816
 
Afsender:
Forlaget Edge Int.
Strandvejen 100
2900 Hellerup
 
Filer og billeder
Opret din pressemeddelelse med det samme! Opret pressemeddelelse

Presseudsendelser.dk ApS

Benediktevej 44
8800 Viborg
Telefon 2347 1166