Pressemeddelelser
Publiceret den: 27-11-2020
Årsag til demonstrationen lørdag den 28. november 2020 arrangeret af Foreningen af Tigrayaner i Danmark.
Vi skriver dette pressemeddelelse for at informere om, at Etiopiens Nobel fredspris modtager premierminister Abiy Ahmed Ali den 4. november 2020, har erklæret krig mod Tigray.
Tigray er en af de 10 regionale stater i den etiopiske føderation, som har selvstyre, og som i henhold til den etiopiske forfatning har afholdt regionsparlamentsvalg i september 2020 med deltagelse af 5 forskellige politiske partier og internationale observatører.
I strid med den etiopiske forfatning har premierminister Abiy Ahmed Ali og hans nystiftede politiske parti (Prosperity Party), udsat både, regions-og nationale parlamentsvalg, som skulle have været, afholdt senest i september 2020 i resten af Etiopien. Abiy Ahmed Alis officielle begrundelse for udsættelse af valget på ubestemt tid er Covid-19?epidemien. Det står klart i den etiopiske forfatning, at en siddende regering ikke kan forlænge sin egen regeringsperiode uden et valg. Abiy Ahmed Alis regeringsperiode er altså udløbet den 5. oktober 2020.
Flere oppositionspartier inkl. Tigray Peoples Liberation Front (TPLF) har forgæves forsøgt at kommunikere med Abiy Ahmed Ali om, hvad der skal ske efter den 5. oktober 2020 og dannelsen af en overgangsregering, indtil der bliver afholdt et parlamentsvalg i hele landet. Men Abiy Ahmed Ali har ikke vist nogen form for interesse for at tale med oppositionspartierne. I stedet beordrede han at arrestere de mest fremtrædende ledere af oppositionspartier, såsom Lidetu Ayalew, Bekele Gerba, Jewar Mohammed og Eskinder Nega, som truer hans magt. Nu sidder de fleste ledere af oppositionspartierne, enten I fængsler eller i husarrest. Flere medier, som ikke støtter Abiy Ahmed Alis parti (PP), er lukket, og journalisterne er blevet arresteret.
I Tigray er situationen anderledes, TPLF har efter regionsvalget i september 2020 dannet en ny regions regering, har en stor opbakning fra befolkningen i Tigray, og det har været umuligt for Abiy Ahmed Ali at arrestere ledere af TPLF. Nu har Abiy Ahmed Ali beordret sin hær at føre krig i hele regionen for at opløse Tigrays regering og arrestere TPLF's ledelse, som har afholdt regionsvalget.
Abiy Ahmed Ali, som har modtaget Nobel fredsprisen for et år siden, har nægtet at tale med Tigrays regering trods gentagne forsøg på mægling fra nationale og internationale organisationer.
Resultatet af krigen: Hele Tigray er afskåret fra omverdenen, telefon, og internettet er lukket; elektricitet og vandforsyning afbrudt; både land og flytransport er stoppet; banker er lukkede; Jagerfly og droner fra det Forenede Arabiske Emirater bomber områder i Tigray, byer, landsbyer offentlige institutioner (kirke og universitet) og industriområder (sukkerfabrik og vandkraft dæmning. Landtropper fra den etiopiske hær og Eritreas hære har omringet hele Tigray og er på march mod hovedstaden Mekelle.
Nobel fredspris modtager Premierminister Abiy Ahmed Ali har søgt militærassistance fra Eritrea og andre lande uden for Afrika for at vinde krigen mod sin egen befolkning i Tigray.
Der er enorme civile tab, der rapporteres om massakre af civilbefolkningen i vest og nord. Iflg. FN er optil 30.000 kvinder og børn flygtet til Sudan. I Etiopien meldes udbredte, etniskbaserede fyringer af embedsmænd, politifolk, ansatte i hæren og i store firmaer o.l. Der er oprettet koncentrationslejre, hvor op til 50.000 folk fra Tigray er samlet.
Vi, herboende danskere og etiopiere med oprindelse fra Tigray er meget bekymrede og opfordrer alle til at lægge diplomatisk pres på nobel fredspris modtager Premierminister Abiy Ahmed Ali for at stoppe krigen, og komme til forhandlingsbordet for at løse en politisk konflikt. Ved at stoppe krigen kan vi forhåbentlig forhindre den truende og Rwanda?konflikten lignende, blodige borgerkrig, masseflugt til nabolandene, human og flygtning?katastrofer og etnisk udrensning i Etiopien.
Foreningen af Tigrayaner i Danmark (FTD)
Kontakt personer: PR: Teka Gidey, e-mail: teka@tigray.dk, Grmay Hailu, e-mail: hgrmay@gmail.com, M. S. Hissabu, formand e-mail: mshishayh@dadlnet.dk
Kontaktperson:
Teka G. Gidey
Telefon:+4524270224
 
Afsender:
Foreningen af Tigrayaner i Danmark
Gyngemose Parkvej 44, 3tv
2860 Søborg
 
Filer og billeder
Opret din pressemeddelelse med det samme! Opret pressemeddelelse

Presseudsendelser.dk ApS

Benediktevej 44
8800 Viborg
Telefon 2347 1166