Pressemeddelelser
Publiceret den: 23-10-2020
Gennem flere år har alternativ behandling fået tørre tæsk i offentligheden. Men medierne refererer kun de kritiske røster – i form af holdninger, svulstig retorik og udsagn uden dokumentation. Det skal en ny e-bog forsøge at rette op på.

”Pseudovidenskab, vås og voodoo”. Med ord som disse advares vi i medierne om at alternativ behandling kan være farligt, og bl.a. Lægeforeningen og de radikale stiller krav om at lovgivningen skal strammes. Men desværre bygger næsten alle mediernes artikler og debatindlæg på kilder, der er tilhængere af dette krav.1
- Når man får serveret det samme synspunkt med de samme kilder igen og igen, men ikke hører modparten, kan man ikke tale om, at der foregår en egentlig debat, siger Jesper Odde Madsen, forfatter til e-bogen ”Det alternative landskab”.

- Med bogen vil jeg skabe bedre balance i mediebilledet ved at anlægge en anden synsvinkel end kritikernes, dog uden at kopiere deres ofte nedladende sprogbrug. I stedet bidrager jeg med den dokumentation, der hidtil har manglet i debatten.
- Kritikerne har bebudet lovforslag, som skal stramme op over for udøverne af alternativ behandling, og det er da også muligt, at der er behov for lovændringer. Men problemet er, at der overhovedet ikke er fremlagt forskningsmæssige begrundelser for stramningerne.

Mange fagfolk at lytte til
- På den baggrund kan man frygte, at en eventuel lovgivning kommer til at bygge på avisartikler og mavefornemmelser, men ikke på dokumentation. Og det er besynderligt, da dokumentation ellers er noget, som ligger Lægeforeningen og andre kritikere meget på sinde, når de omtaler alternativ behandling, siger Jesper Odde Madsen.

- I Danmark finder man fagfolk med indgående kendskab til alternativ behandling, bl.a. en række læger, sygeplejersker og forskere – samt naturligvis de alternative behandlere. Det er deres viden, vi bør lytte til. Kun på den måde kan politikerne træffe velinformerede demokratiske beslutninger.
Mere end hver fjerde dansker vil i år bruge alternativ behandling – hvis økonomien tillader det. Det er nemlig ikke anerkendt og tilskudsberettiget i det offentlige sundhedsvæsen, og der er ingen faglig dialog mellem læger og alternative behandlere.

E-bogen sætter lup på bl.a. farlighed, forskning og faglighed, på hvad der forhindrer en reel dialog mellem parterne, og den beskriver også spirende forsøg på brobygning og samarbejde.

Den kan ses som et indlæg i den offentlige debat, som en håndbog om initiativer, instanser og organisationer – samt ikke mindst som en analyse af de uenigheder, der præger området. Den kan med udbytte læses af sundhedspersonale og studerende på sundhedsuddannelserne.
-----------------------------------
Bogens side: www.galilei.dk/det-alternative-landskab/
Bilag:
Pdf-version
Bogens forside
PortrætJesper Odde Madsen er uafhængig kommunikationskonsulent med speciale i alternativ behandling. Har bl.a. arbejdet for Videns- og Forskningscenter for Alternativ Behandling og Sundhedsstyrelsen, samt deltaget i CAMbrella, et EU-finansieret projekt om alternativ behandling i Europa.
4040 3732 – jesper@galilei.dk
Kontaktperson:
Jesper Odde Madsen
Telefon:4040 3732
 
Afsender:
Jesper Madsen Kommunikation
Højager 16
8530 Hjortshøj
 
Filer og billeder
Opret din pressemeddelelse med det samme! Opret pressemeddelelse

Presseudsendelser.dk ApS

Benediktevej 44
8800 Viborg
Telefon 2347 1166