Pressemeddelelser
Publiceret den: 07-11-2017
Ved en reception den 8. november 2017 kl. 12 i de nye bygninger for DTU Fotonik, Institut for Fotonik, på Danmarks Tekniske Universitet i Kgs. Lyngby, uddeler Direktør Ib Henriksens Fond for 32. gang årets forskerpris. Prisen er på kr. 250.000 og går i år til professor Leif Katsuo Oxenløwe. Prisen tildeles for hans fremragende forskningsindsats indenfor optisk kommunikation, hvor han har vedholdt et særligt fokus på at flytte grænserne for, hvad der kan udrettes med fotoniske kommunikationsteknologier, med henblik på at reducere det enorme energiforbrug internettet står for i dag.
Leif Katsuo Oxenløwe er professor og gruppeleder for High-Speed Optical Communications gruppen på DTU Fotonik og er siden 2015 centerleder for grundforskningscentret SPOC (Silicon Photonics for Optical Communications), finansieret af Danmarks Grundforskningsfond. Med SPOC har Leif Oxenløwe samlet et hold af eminente forskere (på DTU, Københavns Universitet og udenlands) til at samarbejde tæt om at udforske og udvikle nye metoder til at øge den spektrale såvel som den energimæssige effektivitet af optiske kommunikationssystemer, der udgør rygraden af internettet. Et stort gennembrud blev opnået i 2016, hvor en SPOC-ledet indsats viste, at en enkelt ulineær optisk chip kunne skabe lys i et regnbuespektrum af høj nok kvalitet til at bære 661 Tbit/s data, hvilket svarer til mere end dobbelt så meget som den faktiske globale internettrafik. En sådan chip ville potentielt set kunne erstatte mange parallelle laserkilder, og dermed reducere internettets energiforbrug betragteligt. Denne bedrift blev i 2016 belønnet med EU's Horizon2020 Innovation Challenge Prize ”Breaking the Optical Transmission Barrier.”
Brugen af ulineær optik til optisk kommunikation har været et gennemgående tema i Leif Oxenløwes forskning, idet det beror på ultrahurtige og ultrabredbåndede processer. Dette muliggør avanceret bredbåndet optisk signalbehandling af mange parallelle signaler i en enkelt ulineær komponent i stedet for at udøve signalbehandlingen i mange parallelle komponenter. Leif Katsuo Oxenløwe blev i 2014 tildelt en Sapere Aude TopForsker bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) til at udforske bredbåndet optisk signalbehandling, såsom optiske tidslinser. Leif Oxenløwes gruppe på DTU har udviklet disse tidslinser til at kunne håndtere multiple optiske signaler og har muliggjort den første skalérbare såkaldte WDM regenerator, som kan blive en essentiel komponent i fremtidige optiske netværk.
Leif Katsuo Oxenløwes arbejde har altid været præget af imponerende demonstrationer med verdensrekorder indenfor sit felt, såsom største datamængde på lyset fra en enkelt laserkilde, verdens hurtigste optiske chip til optisk signalbehandling, verdens hurtigste serielle datasignal, verdens første on-chip tidslinse og flere andre. Og han har altid været god til at samarbejde med andre forskere i ind- og udland for at nå disse resultater.
Ib Henriksen var søn af entreprenør Henrik Johan Henriksen og hustru Kamilla, der var medejere af et af Danmarks største privatforetagender Henriksen & Kähler. Dette firma ejede Rockwool, gasbetonfabrikker i Danmark og England, de store grusgrave i Hedehusene, Hasle Klinker- og Chamottestensfabrik på Bornholm og store landarealer forskellige steder i Danmark. I 1962 blev firmaet delt, således at Kähler-familien videreførte Rockwool, mens Henriksen-familien fik de øvrige aktiviteter. Senere blev Ib Henriksen eneejer af Hasle Klinker. Fabrikken blev i slutningen af 70’erne solgt til en fond, som Bornholms Amt stod bag. Ib Henriksen døde i 1982 uden livsarvinger og havde bestemt, at hele hans formue skulle gå ind i en fond til støtte for forskning og videnskab samt til unge, der ønsker at videreuddanne sig, især i udlandet.
Kontaktperson:
Lenett Hermann
Telefon:33339010
 
Afsender:
Direktør Ib Henriksens Fond
Rungstedvej 2
2970 Hørsholm
Opret din pressemeddelelse med det samme! Opret pressemeddelelse

Presseudsendelser.dk ApS

Benediktevej 44
8800 Viborg
Telefon 2347 1166